neděle 17. června 2012

Surikaty - projekt 2 (2011/2012)

Židovský hřbitov - Moravské Budějovice

 My měly za úkol navštívit nějakou památku, která připomíná netolerantní postoj některých lidí k menšinám nebo jiným omezovaným skupinám. Vybraly jsme si židovský hřbitov v Moravských Budějovicích, kde jsme strávily víkend v areálu kláštera a domovu pro seniory.

Židovský hřbitov se nachází asi 1,5 km jihozápadně od centra města při silnici na Vranín, vlevo kousek za železničním přejezdem.
Založen byl v roce 1908 a užíván až do druhé světové války. Na poměrně velké ploše 1422 m2 se dnes nachází jen velmi málo náhrobků (cca 43) pocházející od doby založení do roku 1942. Hřbitov je ohrazen zdí. Dochována je obřadní síň i domek hrobníka, který dodnes slouží k obytným účelům.

První zmínka o Židech v Moravských Budějovicích pochází již ze 14. století. Nejdříve své mrtvé pochovávali na hřbitovech v Jemnici, Polici nebo v Třebíči. Později si založili vlastní hřbitov, který však v 18. století zanikl. V roce 1908 poskytlo město pozemek na zřízení nového hřbitova. V tomtéž roce byl založen také pohřební spolek a vybudována obřadní síň. V současnosti je hřbitov jedinou připomínkou existence židovské komunity v Moravských Budějovicích. Židovská synagoga z roku 1910 ustoupila v roce 1977 výstavbě nového autobusového nádraží. Na hřbitově však najdeme pouze nové náhrobky, staré macevy z původního hřbitova sem přemístěny nebyly.


Žádné komentáře:

Okomentovat