čtvrtek 17. prosince 2009

Žirafky - země

FAIR TRADE .... a my


Když jsme slyšely tento název poprvé, představily jsme si něco jako fér hra,...Ale díky tomuto projektu víme, co je pravdou a co ne. Česky se dá přeložit jako spravedlivý obchod či férový obchod.Systém a známka Fairtrade zaručuje producentům a farmářům z rozvojových zemí že koupí těchto výrobků přispívají k lepší životní úrovni lidí ze zemí globálního Jihu. Spravedlivý obchod (fair trade) je jednou z nejrychleji se rozvíjejících pomocí rozvojovým zemím.Tento obchod můžeme u nás v Brně najít na Pekařské 16. 
    
                                               Hlavní cíle fair trade:
  • Zlepšit životní podmínky znevýhodněných výrobců zlepšením jejich přístupu na trh, posílením organizací výrobců, poskytnutím spravedlivých cen za výrobky a zajištěním kontinuity obchodních vztahů.
  • Rozvíjet příležitosti pro znevýhodněné výrobce, zvláště ženy a domorodé obyvatele, a chránit děti před zneužíváním v procesu výroby.
  • Zvyšovat informovanost spotřebitelů o negativním vlivu mezinárodního obchodu na výrobce, tak aby svou kupní sílu mohli využívat pozitivním způsobem.
  • Dávat příklad obchodního partnerství skrze vzájemný dialog, respekt a transparentnost.
  • Přispívat ke kampaním za změnu pravidel konvenčního mezinárodního obchodu.

Mezi nejčastější dovážené produkty patří řemeslné výrobky, káva, kakao, cukr,čaj,banány , med , bavlna, víno , čerstvé ovoce, čokoláda a květiny
                

Myslíme si, že takový obchod, který pomáhá lidstvu je dobrá věc, protože si nepřejeme ,aby na světě byla chudoba.

1 komentář:

  1. Ktera druzinka a který stupeň vytvořil tento článek? Dík,abychom mohly hlasovat

    OdpovědětVymazat